Wat is SSL en HTTPS?

SSL is de afkorting voor “Secure Sockets Layer”, bij het bezoeken van een website wordt een protocol opgesteld dat een beveiligde verbinding maakt.

De verbinding met de domeinnaam wordt via een SSL-certificaat gedaan en met een sessiesleutel worden de gegevens tussen de bezoeker en de website beveiligd. Als je een SSL-certificaat koppelt aan je domeinnaam zal je zien dat er in de adresbalk van de browser nu https staat.

HTTPS is de afkorting van “Hyper Text Transfer Protocol Secure” en is een beveiligde verbinding voor websites. Je zult de https wel al opgemerkt hebben in je browser, je ziet bovenaan trouwens een groen balkje met een slotje. Als je dit ziet, is de website beveiligd, dit geldt vooral voor webhops, banken, enz… Bij een website met HTTPS worden uw gegevens versleuteld zodat deze voor niemand zichtbaar zijn.

Waarom zou je overschakelen naar een HTTPS-verbinding?

Een website die gebruik maakt van HTTPS straalt vooral vertrouwen en veiligheid uit, wat belangrijk is voor de bezoeker. Immers, de bezoeker van de website krijgt nu de garantie dat zijn gegevens via een beveiligde verbinding gaan.

Een heel groot voordeel is ook dat volgens Google de websites met een HTTPS in de toekomst veel beter gaan ranken in de zoekresultaten. Google wil immers het internet veiliger maken en probeert hierin zoveel mogelijk website-beheerders te overtuigen.

Wat is de prijs?

De prijs van een SSL-certificaat varieert van 20 tot enkele honderden euro’s per jaar. Er is echter een gratis oplossing: Let’s Encrypt levert gratis SSL-certificaten, om deze te kunnen installeren neem je contact op met je huidige webhostingprovider.

website maken