Uw browser openen en op het net surfen is een vlot proces van domeinnamen intikken. Achter de schermen pingen uw verzoeken naar servers wereldwijd die het juiste IP-adres zoeken om u te brengen waar u heen wilt.
Het proces dat u gebruikt, heet het DNS (Domain Name System), en het maakt gebruik van nameservers.
Maar wat is een nameserver?
Nameservers helpen het verkeer over het internet te navigeren door een domeinnaam in een IP-adres te vertalen.
Als u uw domein bij een registrar hebt gekocht en een andere gebruikt voor hosting, moet u ervoor zorgen dat uw nameservers correct zijn geconfigureerd. Misschien moet u ook andere domeinnamen naar uw website verwijzen, uw mailserver bijwerken of een private nameserver voor uw website instellen.
Als u weet wat een nameserver is en welke records er allemaal mee te maken hebben, kunt u uw website beter beheren. Een goed nameserverbeheer zal ervoor zorgen dat het verkeer moeiteloos naar uw website zal stromen.
Wat is een nameserver?
Een nameserver is een server die ontworpen is om domeinnamen in IP-adressen te vertalen. Hij behandelt query’s van clients, zoals een computer of tablet, over de locatie van een domeinnaam en zijn diensten op de DNS-servers.
Elke server met DNS-software kan als een nameserver worden beschouwd. Maar de term wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar de webserver van een hostingprovider waar hij de domeinnamen voor zijn klanten beheert en onderhoudt.
Nameservers vs DNS
Er is af en toe verwarring tussen nameservers en het domeinnaamsysteem. Dus laten we het verduidelijken; nameservers vormen het DNS.
DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. DNS bestaat uit nameservers die IP-adressen aan domeinnamen koppelen, zodat we geen cijferreeksen uit het hoofd hoeven te leren als we onze favoriete website willen bezoeken.
In de milliseconden die het duurt om een webpagina te laden, is DNS achter de schermen aan het werk.
Wanneer u een URL intypt, zoals voorbeeld.be, wordt de URL opgesplitst in secties. De “.be” gaat naar een TLD-naamserver (topleveldomein), die de query vervolgens doorstuurt naar de naamserver die “voorbeeld” bevat. Die informatie wordt dan teruggestuurd naar uw browser.
DNS-records
Het is ook de moeite waard om het belang van DNS records te vermelden, die als de ingangen in het telefoonboek van DNS zijn. Meerdere DNS records dienen verschillende doelen op uw website.
Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
A Record (Adres Record): Leidt uw domein of subdomein naar een IP-adres
MX-record (Mail Exchanger): Verwijst e-mail naar een specifieke mailserver
CNAME (Canonical Name): Verbindt een domein of subdomein met een andere domeinnaam
Waarom nameservers belangrijk zijn voor uw website
U vraagt zich misschien af: “Wat is de betekenis van een nameserver voor mijn website?”
Wanneer u een website maakt, wilt u dat mensen hem op het internet kunnen vinden – en nameservers vergemakkelijken dat proces.
Een nameserver is de locatie van uw website. Net zoals een eigenaar van een fysieke winkel zijn adres moet kennen, moet u uw nameserver kennen.
Er zijn verschillende gevallen waarin u uw nameserver moet kennen. Bijvoorbeeld, als u een domeinnaam gekocht van een andere registrar dan uw web hosting platform, dan moet je die domeinnaam te wijzen op de juiste locatie.
Of, als u beslist om van webhostingbedrijf te veranderen, kunt u uw domeinnaam doorverwijzen naar de nameservers bij uw nieuwe hostingprovider. Op die manier wordt uw verkeer niet onderbroken, en hoeft u niet van nul te beginnen met een nieuwe domeinnaam.