Veilig surfen op het internet, enkele tips

Het internet is niet zonder gevaar, we geven u enkele tips mee hoe u veilig kunt surfen.

Schakel automatische updates in voor Windows en browsers die u gebruikt
Gevonden kwetsbaarheden in de software, die een virus kan exploiteren, worden vaak verholpen in de updates. Voor veilig surfen op het web houdt u uw besturingssysteem en browsers up-to-date.

Zorg ervoor dat je een antivirus, een firewall en een anti-spyware hebt.
Het aanzetten van uw anti-malware en het up-to-date houden van de databases van de antivirusprogramma’s is een van de essentiële online veiligheidsregels. Maak regelmatig een volledige scan van uw computer en opslagapparaten die u gebruikt, zoals een USB-station.

U kunt altijd gratis programma’s van het internet downloaden, hoewel betaalde programma’s over het algemeen vaker worden bijgewerkt, meer functies hebben en beter zijn in het detecteren van malware, waardoor ze beter zijn voor veilig browsen op internet.

Hoe raar het ook, vergeet niet dat sommige ‘anti-virus’ programma’s van het internet eigenlijk virussen zijn. Installeer alleen bekende anti-malware of zoek in ieder geval eerst naar de recensies

Voorkom gegevensvervalsing of diefstal van gegevens
Maak back-ups van alle belangrijke gegevens. Windows Systeemherstel inschakelen: Als sommige systeembestanden of instellingen beschadigd raken als gevolg van een virus, kan het u helpen het systeem terug te zetten naar de vorige staat. Dat zal niet direct bijdragen aan uw veiligheid op het internet, maar het zal de effecten van mogelijke malware-infectie minimaliseren.

Zorg ervoor dat uw wi-fi veilig is
Gebruik niet de standaardnaam van uw draadloze router. Wijzig de naam in iets dat anderen niet kunnen achterhalen. Hetzelfde geldt voor een wachtwoord: Gebruik een complex wachtwoord, met een combinatie van letters en cijfers.

Om veilig online te blijven tijdens het gebruik van publieke wi-fi, schakelt u het delen van bestanden en printers uit en gebruikt u, indien mogelijk, een VPN-functie om uw communicatie te versleutelen.

Veilige wachtwoorden gebruiken
Een van de fundamentele regels voor internetveiligheid is het instellen van sterke wachtwoorden. Gebruik kleine letters en hoofdletters, cijfers en symbolen. Hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het te kraken is.
Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Als een van uw accounts of sites waarop u zich heeft geregistreerd wordt gehackt, kan de hacker in uw andere accounts komen. Om dezelfde reden is het beter om niet hetzelfde basiswachtwoord te gebruiken met een paar extra tekens voor elke website.
Het regelmatig wijzigen van wachtwoorden wordt altijd aangeraden. Schakel indien mogelijk een melding in om in te loggen. Zo krijgt u een e-mail  als iemand toegang heeft tot uw account vanaf een andere computer,
Nog een van de tips over internetveiligheid: Gebruik de meisjesnaam van je moeder niet als veiligheidsantwoord. Stel je eigen vraag samen met een antwoord dat niemand anders weet.
Het nooit verspreiden van je wachtwoorden is een essentiële online veiligheidstip. E-mails of willekeurig verschijnende popupvensters, zogezegd van een vertrouwde website, die u vragen om uw login en wachtwoord te bevestigen, zijn bijna altijd fraude.

Open enkel e-mailbijlagen die je kent en vertrouwt
Zelfs wanneer de e-mail van een vriend is, kan zijn account gehackt zijn. Vraag uw vriend of hij u een e-mail heeft gestuurd, door middel van een telefoontje of Skype-videogesprek.

Klik niet op een bepaalde links of banners
Om veilig online te surfen, klik je niet op links in e-mails of berichten, tenzij je weet dat de site waar ze naartoe leiden veilig is. Een tip: om te vinden waar de link naartoe leidt, beweeg de cursor eroverheen en je kan de URL zien in de linkerbenedenhoek van de browser.

Klik niet op reclamebanners en popup advertenties. Zo kan je immers naar een kwaadaardige site gaan of malware downloaden op je computer. Gebruik een add-blokker om dergelijke advertenties te voorkomen.

Wees voorzichtig bij het downloaden van iets
Download geen software van ongecontroleerde websites, want het is een van de gebruikelijke manieren om spyware op je computer te plaatsen. Als je iets downloadt, kies dan altijd voor een aangepaste installatiemodus en zorg ervoor dat er geen extra programma’s worden geïnstalleerd.

Het controleren van de gedownloade bestanden met de antivirus voor het openen is een must!

Wees voorzichtig bij het ingeven van persoonlijke gegevens
Kies alleen betrouwbare sites om online te winkelen.

 

website maken