Hoe spam vermijden in uw mailbox,

ls uw inbox vol met e-mails van mensen die u niet kent? Dan is het mogelijk dat u spammails ontvangt. Spammails zijn ongevraagde berichten, die meestal voor reclamedoeleinden worden verstuurd. Sommige van deze e-mails zijn echter ook bedoeld om je persoonlijke informatie te stelen, zoals je bankgegevens. Als u het zat bent om dit soort berichten te ontvangen, kunt u hier lezen hoe u spam e-mails kunt tegenhouden en hoe u zich kunt ontdoen van deze e-mails.

Hoe spam e-mails te blokkeren
Als u geen spamberichten meer wilt ontvangen, kunt u in uw e-mailprogramma of -app op de knop ‘Melden’ of ‘Blokkeren’ klikken. Dit zal ervoor zorgen dat deze e-mails direct naar uw spam-map gaan. U kunt ook stoppen met het ontvangen van mailinglijsten door op de afmeldknop in een e-mail te klikken.

Train je spamfilter
De eerste impuls die u misschien krijgt wanneer u spam-e-mail ontvangt, is om deze te verwijderen of te archiveren. Het verwijderen van spam e-mails zal spammers er echter niet van weerhouden u meer e-mails te sturen. Als u geen spammails meer wilt ontvangen, moet u ze in uw e-mailprogramma als spam melden. Hier leest u hoe:

Spam filteren in Gmail
Om een e-mail als spam te melden in Gmail, klikt u op de knop Spam melden. Selecteer eerst een e-mail of meerdere e-mails door het vakje links van de onderwerpregel aan te vinken. Klik vervolgens op de knop met het uitroepteken boven in uw venster. U vindt deze naast de knoppen Archief en Prullenbak.

Als u dit doet, worden de geselecteerde e-mails naar uw spammap gestuurd, en zou u in de toekomst geen e-mails meer mogen ontvangen van die afzender. Het proces is bijna identiek als u een ander e-mailprogramma gebruikt. Zoek gewoon naar de “spam rapporteren” knop, of iets dergelijks.

 

Spam filteren op een Mac
Om een e-mail als spam te rapporteren in het programma Mail op een Mac, selecteert u een e-mail die u wilt blokkeren en klikt u op de knop Junk boven in het venster. Om Mail te trainen in het filteren van spam, gaat u naar Voorkeuren > Junkmail > Filtering ongewenste e-mail inschakelen.

Als u wilt voorkomen dat spam in uw Mail-app terechtkomt, kunt u ook op Mail klikken in de Apple-menubalk boven aan uw scherm. Klik vervolgens op Voorkeuren en selecteer het tabblad Ongewenste e-mail bovenin het pop-upvenster. Vink tot slot bovenaan het vakje Junkmail filteren inschakelen aan.

Als u nog steeds spamberichten ontvangt, selecteert u ze en klikt u op de knop Geselecteerde berichten verplaatsen naar ongewenst. U vindt deze bovenin uw venster naast het prullenbakpictogram. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken en Verplaats naar ongewenst bestand selecteren. Verplaats geselecteerde berichten naar de prullenbak knop. Hiermee wordt Mail opgestart om e-mails van de afzender te verplaatsen naar je map Junk, afhankelijk van de instellingen die je kiest.

Spam e-mailadressen blokkeren
Als u nog steeds e-mails ontvangt van specifieke spammers, kunt u blokkeren dat hun e-mailadres ooit nog uw inbox bereikt.

Spam blokkeren in Gmail
Open een bericht van een afzender die u wilt blokkeren. Klik vervolgens op het icoontje met de drie puntjes rechts van de gegevens van de afzender. U vindt dit naast de knoppen Sterretje en Antwoorden. Selecteer ten slotte “Blokkeren…” en klik op Blokkeren in het pop-upbericht dat verschijnt.

Alle toekomstige berichten van deze afzender zullen direct naar uw spam-map gaan. Dit proces zal vergelijkbaar zijn op andere e-mailclients, zoals Yahoo Mail.

Spam blokkeren op een Mac
Om e-mails van een afzender op een Mac te blokkeren, klikt u op Mail bovenin het scherm en selecteert u Voorkeuren. Ga naar het tabblad Regels en klik op Regel toevoegen. Vul het e-mailadres van de afzender in bij Van, en klik dan op OK.

Spam blokkeren in Outlook
Om een e-mailadres in Outlook te blokkeren, klikt u met de rechtermuisknop op de e-mail en beweegt u uw muisaanwijzer naar Junk. Selecteer vervolgens Afzender blokkeren.

Uitschrijven van mailinglijsten
Om u uit te schrijven voor nieuwsbrieven en aankondigingen van bedrijven, kunt u op de knop Uitschrijven in een e-mail klikken. U vindt deze knop bovenaan of onderaan de e-mailpagina. Zodra u op deze knop klikt, moet u misschien nog extra stappen doorlopen. Als je die optie niet kunt vinden, kun je de zoekfunctie van je browser gebruiken. Druk gewoon op Control + F op een Windows-pc of Command + F op een Mac en typ “Uitschrijven” in het zoekvak.

Geef uw e-mailadres niet aan zomaar iedereen
Een van de belangrijkste manieren om spammails te krijgen is door je e-mailadres te gebruiken om je in te schrijven voor freebies of wanneer je je aanmeldt bij een site om online content te downloaden. Op die manier kunnen websites je e-mailadres bewaren en je e-mails sturen wanneer ze maar willen. Denk er dus goed over na of je de volgende keer wel je e-mailadres invult als je een online verkoop ziet.

Websites kunnen vervolgens uw e-mailadressen verkopen aan andere bedrijven. Deze bedrijven zijn dan vrij om u advertenties, nieuwsbrieven en ander ongewenst materiaal te e-mailen. Dit is de reden waarom u spammails kunt ontvangen van bedrijven waar u nog nooit van gehoord hebt.

Daarom moet je voorzichtig zijn met het geven van je e-mailadres, wat het doel ook is. Dus als een nieuwe taartenwinkel in uw omgeving gratis monsters aanbiedt in ruil voor persoonlijke informatie, kunt u de e-mailadressenbox misschien beter overslaan.

Gebruik een tweede e-mailadres
Als u echt wilt profiteren van online verkoop of een bestand wilt downloaden, kunt u een tweede e-mailadres aanmaken. Dan kunt u dat e-mailadres gebruiken als een plaats waar u alle spam e-mails zult ontvangen. Op deze manier zullen spammers je primaire inbox niet meer binnenvallen.

Verberg uw e-mailadres
Als je e-mailadres openlijk bekend is, zullen spammers deze kans aangrijpen om je dingen te sturen. Om dit te voorkomen, moet u uw e-mailadres verbergen voor het publiek, vooral op uw sociale media-accounts. Bekijk de instellingen van je Facebook-, Twitter- en LinkedIn-accounts om je e-mailadres alleen voor jezelf of je vrienden te verbergen.