Phishingmails, bij wie klacht indienen?

phishing2Criminelen proberen u constant op te lichten via phishingmails. Eindelijk kan men nu een klacht indienen tegen deze frauduleuze praktijken, de FOD heeft een nieuw meldpunt opgericht voor frauduleuze e-mails.

 

Je krijgt ze ook waarschijnljk wel regelmatig, e-mails waarin me u probeert geld afhandig te maken en men zich voordoet als bank of als betalingssysteem. Ook aanmaningen om een boete van een snelheidsovertreding te betalen gaan de ronde.

Bij Police-On-Web worden dergelijke klachten niet onderzocht en e-cops is opgedoekt.

Wie opgelicht werd en effectief geld verloor, moet nog steeds een klacht neerleggen bij de politie en een proces-verbaal laten opmaken. Wie een phishing-mail wil melden, kan nu terecht bij het nieuwe meldingspunt van de FOD Economie.

Een oplossing voor deze valse e-mails is er nog niet. Het gaat dikwijls om buitenlandse benden, soms zelfs ver buiten Europa. Je geld terugkrijgen zit er zeker niet in, daarom gaat de politie meer inzetten op sensibilisering van de mensen die zo’n e-mails krijgen.

Je kan de phishingmails wel herkennen aan bepaalde dingen:

– Als je klikt op een link in de e-mail, kijk dan boven in de browser naar de domeinnaam, dit is altijd een domeinnaam die niets te maken heeft met de bank of de domeinnaam heeft een buitenlandse extensie. Let op, soms kom je op een webpagina die precies lijkt op de webpagina van je pc-banking van je bank. Echter, Belgische banken zullen u ook nooit om uw gegevens vragen via e-mail.

– Als het om een boete gaat, kijk dan of uw nummerplaat in de e-mail staat. Staat deze er niet in, dan is het zeker een phishingmail.

– Als u een telefoonfactuur via e-mail krijgt en uw telefoonnummer is er niet in vermeld, negeer dan ook deze e-mail.

– Verder is er nog de categorie van goedkope leningen, zogezegde erfenissen, enz.. Ook hier geldt maar één regel, direct in de prullenmand! Er worden immense sommen beloofd, maar het komt er altijd op neer dat je eerst een bepaalde som moet betalen als administratiekosten of successierechten. Als men dit betaalt hoor je nooit meer iets van hen en ben je je geld kwijt.

Dus opletten is de boodschap!

 

website maken