Phishing mails voor domeinverlengingen

Er zijn twee veelvoorkomende zwendelpraktijken met betrekking tot domeinverlengingen waar je je als domeineigenaar bewust van moet zijn. Beide zwendelpraktijken maken gebruik van openbare informatie die u identificeert als de domeineigenaar en de verlengingsdatum van het domein. Dit is wat je moet weten en hoe je jezelf kunt beschermen.

Zwendel met domeinoverdracht

In dit geval neemt een gewetenloze domeinprovider contact met je op via de telefoon, e-mail of een brief waarin hij beweert de provider van je domeinnaam te zijn, je laat weten dat je domeinnaam verlengd moet worden en vraagt om een betaling voor de verlenging. Ze weten wanneer de domeinnaam eigenlijk verlengd moet worden en nemen vlak voor die datum contact met je op om je onder druk te zetten om onmiddellijk te verlengen, zodat je niet misgrijpt en je domein kwijtraakt.

Wat ze je niet vertellen is dat zij in feite niet je domein provider zijn. In plaats daarvan proberen ze je over te halen om je domeinnaam naar hen over te dragen. Niet alleen geven ze een verkeerde voorstelling van zaken, het kan ook betekenen dat je uiteindelijk twee keer voor de domeinverlenging betaalt – een keer via je oorspronkelijke provider en een keer via de gewetenloze provider. Zodra je je domein onbewust hebt overgedragen, moet je nog eens 60 dagen wachten om het weer terug te verhuizen, wat een echte hoofdpijn is.

Hoe je jezelf kunt beschermen

Het is belangrijk om in de gaten te houden wie je domeinnamen beheert. Zo weet u meteen wanneer een andere provider ten onrechte beweert uw domeinprovider te zijn. Als je in de loop der jaren meerdere domeinen hebt geregistreerd bij verschillende providers, is het misschien een goed moment om al je domeinnamen onder te brengen bij één betrouwbare provider, zodat alles makkelijker te volgen is en gecentraliseerd wordt.

Phishing-zwendel

Phishing-zwendel is een soort e-mailzwendel die is ontworpen om uw geld of identiteit te stelen door uw persoonlijke, creditcard- of andere financiële gegevens te verkrijgen. Ze werken door u een e-mail te sturen waarin u wordt gevraagd op een link naar een website te klikken. Die website kan legitiem lijken en vraagt je om wachtwoorden, persoonlijke informatie of financiële gegevens in te voeren. Vaak beweert de e-mail frauduleus dat hij van je bank, een echt bedrijf of in het geval van domeinnaamfraude – je domeinprovider is. Die website verzamelt die informatie met als doel om je identiteit of geld te stelen.

In het geval van een domeinnaamfraude ontvang je een e-mail die lijkt te komen van een domeinnaamprovider. Er wordt druk op u uitgeoefend om uw domeinnaam te verlengen om te voorkomen dat deze verloopt. Als u op de link klikt, worden uw creditcardgegevens en andere gegevens gevraagd. In plaats van uw domeinnaam te verlengen, wordt die informatie gebruikt om geld van u te stelen of uw identiteit te stelen. Bovendien kan uw domeinnaam dan echt verlopen, omdat hij nooit echt verlengd is.

Hoe u zichzelf kunt beschermen

Domeinproviders zoals IT&T sturen je verlengingsherinneringen, maar er zijn meestal een paar verklikkerlichten om je te helpen onderscheid te maken tussen een legitieme of illegale e-mail. Een goed beginpunt is om met de muis over de link te gaan waarop ze je vragen te klikken. De bestemming van de link verschijnt onderaan in je browser. Als het er niet uitziet als de website van je domeinprovider, dan kan het oplichterij zijn. Als u denkt dat een vermeende e-mail van uw domeinprovider niet legitiem is, kunt u het beste contact opnemen met uw domeinprovider om dit te controleren. Als de e-mail er niet hetzelfde uitziet als andere e-mails die je van het bedrijf ontvangt, dan is dit ook een teken om voorzichtig te werk te gaan.

Een andere optie om je te beschermen is om te betalen voor privéregistratie van je domeinnamen, waardoor je persoonlijke informatie verborgen blijft voor het publiek. Dat maakt het moeilijker voor oplichters om je te identificeren en op te sporen.

Als u wilt werken met een betrouwbare en deskundige domeinprovider, neem dan vandaag nog contact met ons op om uw domeinnaambehoeften te bespreken.