KU Leuven verhindert phishing en spam op .eu-domeinnamen

Cybercriminelen die een .eu-domeinnaam willen registreren worden nu geweerd met een nieuw detectiesysteem.

De EUrid (beheerder van .eu-domeinnamen) heeft in samenwerking met de KU Leuven een zelflerend detectiesysteem ontwikkeld om te verhinderen dat .eu-domeinnamen zouden geregistreerd worden voor phishing of spam. Beide hebben aan dit systeem met artificiële intelligentie 5 jaar gewerkt.

Momenteel zijn er al 3.600.000 .eu-domeinnamen geregistreeerd, dit door zowel particulieren als bedrijven en soms worden deze domeinnamen geregistreerd met slechte bedoelingen.

Volgens computerwetenschapper Lieven Desmet (KU Leuven) werden er soms meer dan 100 registraties gedaan (.eu-domeinnaam) en dit op een heel korte tijd. Zo leerden we hoe deze domeinnamen (bedoeld voor spam en phishing) werden geregistreerd.
Er werd een systeem ontwikkeld dat verdachte registraties blokkeert en zo verhindert dat deze domeinnamen zouden geregistreerd worden, vervolgens wordt er een extra identiteitscontrole gedaan van deze geschorste accounts. Sinds begin december 2019 is dit nieuwe systeem actief, ook andere registrars zouden interesse hebben in het syteem. Momenteel worden er gesprekken gevoerd om ook domeinnamen met een andere extensie te beschermen.