Hackers kraken meer dan 1 miljard Yahoo-accounts

Gisteren (15/12/2016) waarschuwde Yahoo dat in augustus 2013 hun systemen gehackt waren en dat er meer dan een miljard accounts gestolen waren. Het betreft vooral telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden. Dit is grootste e-mailhack ooit.

Hiermee wordt meer dan eens de belangrijkheid van cyberveiligheid aangetoond.

Het zijn de Amerikaanse autoriteiten die, gebaseerd op de analyse van een dataset, deze melding gaven aan het bedrijf Yahoo.

Yahoo gaat alle mensen waarschuwen die een Yahoo-account hadden, alle gebruikers moeten hun wachtwoord veranderen en ook nieuwe beveiligingsvragen instellen.

 

We geven je enkele tips hoe je je e-mailaccount kunt beveiligen.

1. Verander op regelmatige basis je accountgegevens zoals je wachtwoord en je beveiligingsvragen. Als je merkt dat je account gehackt is, verander dan onmiddellijk je wachtwoord. Gebruik een sterk wachtwoord met verschillende soorten tekens, hoofdletters, cijfers, enz.

2. Gebruik de twee staps authentificatie.
Veel e-mailservers geven je de mogelijkheid om een twee staps authentificatie in te voeren, dus je moet niet enkel je wachtwoord ingeven maar je ook nog een code die je krijgt via sms.

3. Gebruik zo weinig mogelijk openbare wifi-diensten.
Op een openbaar wifi-netwerk zijn je gegevens nooit veilig. Vooral voor de mensen die pc-banking gebruiken, raden we dit zeker af.

4. Let op voor de phishingmails.
Geef nooit inloggegevens, wachtwoorden en andere informatie door via e-mail aan deze phishingmails. Nog beter, open deze e-mails zelfs niet en verwijder deze ogenblikkelijk.

5. Gebruik steeds een goede virusscanner.
Rust al je apparatuur zoals laptop, smartphone, tablet uit met een degelijke virusscanner. Dit heeft dan nog het bijkomende voordeel dat je ook beschermd bent tegen malware.

 

website maken