FOD schrapt 3000 domeinnamen wegens verkoop namaakproducten

De operatie van Europol tegen de verkoop van namaakproducten is een groot succes, wereldwijd werder er 4500 website offline gezet. In Belgiƫ werder er bijna 3000 websites geblokkeerd met domeinnaamextensie .be en .eu. door de FOD Economie.

In 2015 waren er dit ongeveer 400, dus er is een enorme stijging van verkoop van namaakproducten via webshops.

 

Deze oplichters wachten dikwijls tot een domeinnaam uit quarantaine komt en registreren deze dan vlug. Oorzaak is dat veel webshophouders vergeten hun domeinaam te verlengen zodat deze in quarantaine gaat.

Er werden vooral namaakluxeproducten zoals schoenen, sportkledij, geneesmiddelen, enz… Ook merknamen werden dikwijls gekaapt.

De webshops die namaakgeneesmiddelen aanboden, werden door de douane geblokkeerd. Deze frauduleuze webshops boden namaakmedicijnen aan tegen een iets lagere prijs. De verpakkingen van die medicijnen werden steeds perfect gekopieerd en verschillen nauwelijks van het originele medicijn. Ook de website is bijna een perfect kopie van de echte website.

De enige mogelijke actie om deze inbreuken te stoppen, was de domeinnamen schrappen. De operatie verliep vlot in samenwerking met de registrars, dit zijn firma’s die domeinnamen registreren (zoals JVL).

Maandelijks komen er zo 60 meldingen binnen bij De FOD Economie betreffende webshops die namaakproducten verkopen. Ook via sociale netwerken zoals Facebook worden deze frauduleuze praktijken verspreid.

Particulieren en firma’s kunnen frauduleuze webshops melden bij het meldpunt BelgiĆ«.
https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

 

website maken