Je hebt eindelijk een goede domeinnaam gevonden voor je bedrijf of je vereniging. Je surft naar een webhostingfirma (zoals JVL), je typt de domeinnaam in en je constateert dat deze reeds bezet is.
Nog geen paniek, tijd voor een zoekactie.
Typ de domeinnaam in je browser in, wordt er een website weergegeven dan is de zoektocht helaas voorbij. Echter in veel gevallen zal je zien dat er geen website op de domeinnaam staat, dan is er misschien nog een mogelijkheid om de zo begeerde domeinnaam te bemachtigen.
– Veel mensen registreren een domeinnaam voor een toekomstig project maar naarmate de tijd vordert wordt dit project toch niet uitgevoerd.
– Het kan ook zijn dat er vroeger een website aan de domeinnaam gekoppeld was maar nu niet meer actief is omdat de zaak of het bedrijf gestopt is.
Nu is het tijd om de eigenaar van de domeinnaam te contacteren en te vragen dat deze afstand wil doen van de domeinnaam en aan welke prijs. De vraag is nu, hoe geraak je aan de gegevens van de eigenaar van de domeinnaam? Heel simpel, ga naar de website van DNS Belgium www.dnsbelgium.be. Vul in het vak de domeinnaam in.
Nu zal je zien dat onder ‘Resultaten’ de rode tekst ‘is niet meer beschikbaar’ staat. Klik nu rechts op ‘Whois’.
Voer de code in het vak in en klik op ‘Check’.
Klik op de volgende pagina op ‘Ik ga akkoord’
Nu kom je op de pagina waar alle informatie van de domeinnaam staat zoals de datum van de eerste registratie, de domeinnaamhouder, de firma waar de domeinnaam geregistreerd is, enz.
Onder ‘Domeinnaamhouder’ staan de gegevens van de huidige eigenaar van de domeinnaam. Soms worden hier de volledige gegevens getoond, soms enkel het e-mailadres en de telefoon.
Nu je de gegevens van de domeinnaamhouder kent, kan je deze contacteren. Vraag dat hij of zij de domeinnaam wil overdragen naar jou en aan welke prijs. In veel gevallen zal de prijs wel meevallen of zelfs gratis zijn. Sommige firma’s zijn echter gespecialiseerd in het opkopen van domeinnamen die uit quarantaine gaan, deze firma’s hanteren veel hogere prijzen. Probeer dan te onderhandelen over de prijs.
Als je een akkoord hebt, kan je nu de transfercode vragen en deze doorgeven aan je webhostingprovider.
Zo heb je eindelijk de domeinnaam en kan je beginnen aan je website!