Cybercrime is altijd al zeer lucratief geweest voor internetoplichters. Let op, deze oplichters worden sluwer met de dag.
Ze proberen uw wachtwoord van uw pc-banking te achterhalen of besmetten uw computer met spyware waardoor ze uw persoonlijke gegevens proberen te stelen. We sommen in dit artikel de 10 belangrijkste scams op en geven tips hoe je kan voorkomen dat je de dupe wordt.
Oplichtingen via e-mail
Loterij oplichting
Dit is een van de meest voorkomende oplichtingen via e-mail. Je ontvangt een “officiële” e-mail van een loterij met de melding dat je tientallen miljoenen euro’s gewonnen hebt. Er wordt gevraagd je naam, adres, geboortedatum en zelfs je bankrekening te geven. Ga nooit in op deze e-mails, beantwoord deze nooit.
Enquête-mails
Deze e-mails zien er heel onschuldig uit. Er wordt gevraagd of u bv interesse hebt in de klimaatopwarming of in de conflicten in het Midden-Oosten. Hierna wordt je uitgenodigd om te klikken op een link en zo een enquête in te vullen. Klik nooit op deze link want hierna wordt er spyware op uw computer geïnstalleerd met de bedoeling om de opgeslagen wachtwoorden op uw computer te achterhalen!
Oplichting via pc-banking of PayPal
U krijgt een professioneel ogende e-mail met de melding dat uw bankaccount of Paypalaccount geblokkeerd is, er wordt u gevraagd op een link te klikken en daar uw bank- of PayPalgegevens in te vullen. De websites waar men u naartoe leidt zijn een perfecte kopie van uw pc-banking- of PayPalaccount, het verschil is nauwelijks te zien. Voer hier nooit uw gegevens in, PayPal of uw bank gaan nooit uw gegevens vragen via e-mail!
De mystery shopper zwendel
Hier bestaan er verschillende varianten, maar ze zijn allen ontworpen om uw gegevens te achterhalen en uw geld te stelen. Er wordt u beloofd dat u honderden euro’s per maand kunt verdienen, het enige dat u hoeft te doen is “winkelen”. In de e-mail staat dat je voor enkele honderden euro’s gratis kunt shoppen bij een bekende kledingketen. Na het klikken op de link kom je op een phishingsite waar je enkele eenvoudige vragen moet beantwoorden. Hierna moet je je aanmelden via Facebook. Doe dit nooit!
De Nigeriaanse zwendel
Je ontvangt een e-mail van een “belangrijk persoon” met een naam zoals bv “Sir Anthony Von Richfelt” of “Advokaat Ronald N. Stein” met een verzoek om een grote som geld te ontvangen. Er wordt je gevraagd naar je bankrekening zodat zij het geld kunnen storten. Je moet echter eerst een kleinere som betalen om de kosten van de transactie van het geld te dekken. Doet dit nooit, je bent je geld kwijt en hierna hoor je niets meer van hen.
Oplichtingen via de sociale netwerken
Oplichtingen via Facebook
Deze oplichters (meestal uit het buitenland) proberen via smoesjes en gladde praatjes je vertrouwen en je liefde te winnen. Na enkele weken wordt er geld gevraagd, de slachtoffers geven meestal toe en schrijven het geld over. De bedragen worden groter en groter en voor je het weet ben je duizenden euro’s kwijt.
Quiz oplichtingen
Je wordt gevraagd om mee te doen aan een bepaalde quiz. Het begint heel onschuldig, je ziet een quiz op het profiel van een vriend, je klikt er op en er wordt gevraagd je gsm-nummer in te geven. Als je de volgende maand de factuur van je abonnement van je gsm krijgt, zie je tot je grote verbazing dat er een bedrag van ongeveer 10 euro gefactureerd is. Dus nooit je gsm-nummer delen op sociale netwerken!
Oplichtingen met foto’s
Een contact met een gehackt profiel stuurt je een berichtje met een link waarin staat “Oei, is dit een naakte foto van jou?”. Je klikt (toch wel iets ongerust) op de link en je wordt doorverwezen naar de inlogpagina van Facebook. Door nu terug in te loggen geef je je inloggegevens aan de crimineel en is je Facebook-account gehackt. Dus opletten voor zo’n berichtjes!
De verborgen URL zwendel
Veel Twitter-gebruikers hanteren TinyURL om links af te korten. Echter wanneer je een nieuw volger hebt, kijk dan eerst zijn geschiedenis na op Twitter. Als je iets verdacht ziet, klik dan zeker niet op de links. Indien je dit toch doet, word je omgeleid naar een website met spyware of malware.
De zieke baby zwendel
Op sociale netwerken worden er regelmatig posts verspreid met foto’s van zieke baby’s die een zekere vorm van kanker zouden hebben. Er wordt gevraagd op een link te klikken en zo 1 dollar te doneren om de familie te helpen. Dit geld gaat echter niet naar de familie van het zieke kind maar naar de bankrekening van een oplichter.