Afbeeldingen optimaliseren voor het internet

Je kunt de laadtijd van je website enorm verhogen door de afbeeldingen op je website te verkleinen. In dit artikel geven we enkele tips voor het optimaliseren van foto’s en afbeeldingen.

 

 

Wist je dat 25% van de bezoekers afhaken als het langer duurt dan 4 seconden voor je website laadt? Je wilt een snelle website maken? Optimaliseer dan zeker je afbeeldingen en foto’s.
Zet zeker nooit foto’s op je website van een digitaal fotoapparaat zonder deze eerst te bewerken. Deze foto’s hebben dikwijls een bestandsgrootte van meer dan 5 MB, wat veel te veel is voor een website.

Enkele tips:

1. Verklein de afbeelding
Een foto of afbeelding van van 4000 pixels op 3000 pixels is te groot voor een website. Probeer de maximum breedte op 1000 pixels te houden. Voor een kleinere afbeelding is 4 a 500 pixels (breedte) voldoende.

2. Resolutie aanpassen
Foto’s gemaakt met een digitaal fotoapparaat hebben een heel hoge resolutie zoals 300 DPI (dots per inch). Dit is handig als je foto’s wilt afdrukken op een groot formaat. Echter, voor het internet is deze resolutie veel te hoog, hier volstaat een resolutie van 72 of 96 DPI. Op deze manier verklein je de bestandsgrootte van bv 1,5 MB naar 160 KB wat een enorm verschil maakt.

3. Opslaan in het juiste bestandsformaat.
Afbeeldingen worden opgeslagen als GIF-, PNG-, of JPG-formaat.

– GIF
Gifs worden meestal gebruikt voor animaties, eenvoudige afbeeldingen met weinig kleuren of voor logo’s.

– PNG
Afbeeldingen in PNG-formaat hebben een betere kwaliteit dan de bovenstaande gifs. Je kan dit formaat gebruiken voor bv logo’s maar zeker niet voor foto’s. Het grootste voordeel is wel dat een PNG-afbeelding transparantie ondersteunt.

– JPG
Dit is het beste bestandsformaat voor foto’s voor je website. Het nadeel is dat JPG geen transparantie ondersteunt.

 

Om foto’s te verkleinen hoef je geen dure software aan te kopen, je kan bv naar de online-editor van Pixlr gaan, deze is zelfs gratis te gebruiken.

Als je je website gemaakt hebt met WordPress zijn er verschillende plugins gratis te downloaden die je foto’s kunnen verkleinen.

 

website maken